Zandmotor GTi: Sector Kijkduin-Scheveningen


De versterking van de kust met zandmotoren heeft tot gevolg dat het strand van Kijkduin en Scheveningen na verloop van tijd met honderden meters zeewaarts opschuift. Om die nieuwe kustlijn goed aan te laten sluiten op de haven van Scheveningen wordt de ingang vanaf de zee (en daarmee de havenhoofden) met 700 meter zeewaarts verlengd. Door de zandaanwas zal het strand geleidelijk steeds verder in de gewenste vorm tegen de verlengde havenhoofden aan groeien. De buitenhaven met terminal is moeiteloos geïntegreerd in het ontwerp voor de nieuwe havenhoofden. De diverse veerdiensten die de haven zullen aandoen zijn onderdeel van een scala aan mogelijkheden om het nieuwe havengebied te bereiken. Zo bevindt zich naast de haventerminal een overdekt tramstation met een lightrail-verbinding richting centrum Den Haag. Parallel aan de kust rijdt een slowtram die tussen Kijkduin en Scheveningen Bad pendelt. Een ophaalbrug verbindt halverwege beide havenhelften voor alle langzame verkeer.


Scheveningen Haven nu:
Door het opspuiten van zand moeten de havenhoofden twee keer zo lang worden.Duurzaam ontwerp met verlengde havenhoofden:
Gearceerd: 200 ha. exploitabele zeewering met buitenhaven > De Sola-Morales > PierGearceerd: de exploitabele zeewering:
De onderbouw van de gebouwen dient tevens als constructie voor de zeewering.


Het Zandmotor GTi concept is een duurzaam totaalconcept. Zo krijgt elke nieuwe woning in het havengebied een elektrische auto bijgeleverd. Daardoor veroorzaakt het geheel aan stedelijke ingrepen slechts een minimale toename aan CO2-emissie. De medewerking van bekende ontwerpers en gerenommeerde bedrijven garandeert een hoogstaande uitvoering en de unieke mix van kwaliteiten met een internationale allure geeft een economische meerwaarde. De totale baten van 200 hectare landwinst rond een nieuwe buitenhaven* wegen daarmee op tegen de totale investeringskosten.

* Het “Iconbeach Scheveningen Vooronderzoek” (zie: Scheveningen Vooronderzoek 2006) toont programmaspecificaties.


Duurzame Deltawerk-attractie op het havenhoofd
Contact:
ir. Gaston Peer

architect-directeur
06-2411 560106-2411 5601
g.peer@iconbeach.com
Bureau Iconbeach Beek-Ubbergen (Gld)